duminică, 24 ianuarie 2016

Povești despre oameni de zăpadă (II)


In Evul Mediu se obișnuia ca, îndată ce se așternea zăpada, să se alcătuiască oameni de zăpadă. Faptul este menționat într-un manuscris datând din anul 1380. Dar pe atunci trupul, chipul, braţele, picioarele, chiar şi pălăria sau nasturii, erau toate din zăpadă. Omul de zăpadă simboliza frigul.
 O nouă etapă în cariera oamenilor de zăpadă începe odată cu saltul industrial şi economic. Sticla, lemnul şi vata pot fi fabricate uşor şi la prețuri reduse şi de aceea omul de zăpadă ajunge în pomul de iarnă, pictat sau lipit pe globuri sau de unul singur, ca ornament.
La începutul anilor 1900, omul de zăpadă a apărut în câteva filme mute, iar din 1950 încoace cântăm despre el în fiecare decembrie. Colindul “Frosty The Snowman”, înregistrat în SUA la mijlocul secolului trecut, a devenit hit instantaneu şi continuă să fie şi azi, după 65 de ani, una dintre cele mai îndrăgite melodii de Crăciun.
În secolul al XX-lea, omul de zăpadă îşi tipăreşte chipul şi pe cărţile poştaleși intră definitiv în publicitate.


Cel mai mare om de zăpadă din lume a fost modelat în anul 1999 în Bethel, un orășel din statul american Maine. L-au botezat „Angus, regele muntelui” în cinstea guvernatorului de pe atunci al statului, Angus King. Angus, omul de zăpadă, avea o înălțime de aproape 35 m și o greutate de peste 4000 de tone.
La construirea lui s-au folosit mai mult de 5600 de metri cubi de zăpadă. Morcovul-nas a fost, de fapt, o structură de doi metri din sârmă și pânză. Șase anvelope de automobil au fost necesare pentru a i se contura gura, iar în loc de nasturi i-au fost lipite pe piept trei anvelope de tractor. Pentru braţe au fost aduse două trunchiuri de copac de câte 3 metri.
 El a fost construit de elevii școlii elementare din Bethel.
 La inaugurare, s-a servit ciocolată fierbinte, s-au împărţit prăjiturele şi s-a organizat o tombolă în ziua în care Angus va fi doborât de razele soarelui. Data topirii, acceptată în mod oficial - 10 iunie 1999, a fost ghicită de nu mai puţin de 22 de perșoane. În acea zi uriașul împlinise 16 săptămâni!


Omul de zăpadă este cunoscut în Lituania sub numele de „Omul fără minte”.
În Japonia, se numește „Yuki Daruma”, poartă pe cap o găleată răsturnată și are o strânsă legătură cu budismul.
Cum luna decembrie 2015 a fost caldă și fără zăpadă, pe Facebook au apărut ”oameni de zăpadă” cu totul neobișnuiți:



2 comentarii: