joi, 11 iunie 2015

Mademoiselle Coco Chanel ( I )

Gabrielle Bonheur Chanel, (Coco Chanel),1883- 1971 a fost o creatoare de modă celebră pentru creațiile sale de ”haute couture”și pentru parfumurile care purtau numele său. Ea este creatoarea Casei Chanel (Maison Chanel), simbol al eleganței franceze. A avut o viață dificilă și aventuroasă iar anumite opțiuni ale sale au dat naștere unor critici și controverse, în special comportamentul său în timpul ocupației germane...
A fost cusătoreasă, apoi cântăreață la cafeneaua ”Moulins la Rotonde”.
A debutat în modă ca modistă (ceatoare de pălării). Pălăriile erau foarte apreciate de aristocrația franceză și au devenit o afacere care s-a dezvoltat în mai multe direcții. A colaborat cu teatrul pentru care creează diferite costume.

Pălărie Chanel creată în 1912

Stilul  Gabriellei Chanel a fost revoluționar pentru anii '20: a creat nu doar haine noi și o nouă marcă, ci  și un nou stil de viață. A creat mai ales pălării și doar după câțiva ani a început să deseneze haine.
Mai apoi s-a decis să creeze gențile gigantice, parfumuri (de amintit istoricul Chanel n°5), încălțăminte bicoloră, ceasuri unisex și bijuterii.
Interpretând spiritul modernist al epocii, Chanel caută noua imagine de femeie liberă și independentă de bărbați: o femeie liberă, revoluționară, modernă , de avangardă.
Ceva important de amintit este că Chanel a fost cea care a impus în moda feminină  pantalonii, cravata și papionul.
Țesăturile preferate ale lui Chanel erau tweed și jersey, iar tailleur-ul a devenit o piesă de rezistență absolut necesară în garderobă (un ”must”).

Tailleur Chanel - 1950

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu