duminică, 14 iunie 2015

Mademoiselle Coco Chanel (II)

Coco Chanel
Scriitorul Paul Morand a întâlnit-o pe Chanel în 1921, înainte că ea să cunoască celebritatea. Inainte ca ea  să devină ”autoritară, violentă, agressiv tiranică”. Epitetele aparțin scriitorului care nu s-a lăsat orbit de prietenia pe care o avea pentru ea. Romancierul a recunoscut în ea o personalitate puternică, un personaj care avea să-i ”dicteze ” un roman.
În Iarna anului 1946 Morand și Chanel se regăsesc la Saint-Moritz. Petrec serile împreună iar Chanel îi povestește diverse lucruri despre ea. Seara târziu , în camera sa , autorul întocmește niște noțițe...Le va redescoperi mult mai târziu din întâmplare. Iar aceste notițe vor da naștere, în 1976, romanului ”L`allure de Chanel”.
Par Georges Hoyningen-Huene, en 1935
 
În roman autorul dispare complet în umbra personajului său. Chanel vorbește la persoana I-a, abordând diferite subiecte: singurătatea sa, copilăria, debutul său în croitorie, munca sa...Morand vorbește în prefață despre aforismele domnișoarei Chanel și jură că nu a pus nimic de la el...Greu de crezut...Este doar o delicată dovadă de prietenie...
 ***
Iată și câteva idei (sau aforisme) ale domnișoarei Chanel, așa cum le-a redat, în cartea sa, Paul Morand:

 ”Ținuta estetică nu este decât transpunerea exterioară a unei onestități morale, a unei autenticități a sentimentelor.”

 ”Trebuie să ne ferim de originalitate: în croitorie eșuăm rapid în deghizare, în decorare, ne trezim rapid in ”decor”.

 ”Extravaganța ucide personalitatea. Toate superlativele te micșorează”...

 ”Nimic nu te reconfortează ca munca și nimic nu te epuizează ca lenea ”.

 ”Un bărbat, în general, devine mai frumos îmbătrânind, pe când tovarășa sa se deteriorează. Chipul unui bărbat matur este mai frumos decât cel al unui adolescent. Vârsta este șarmul lui Adam și tragedia Evei.”

”Ținuta morală, arta unei prezențe fermecătoare, gustul, intuiția, simțul interior al trăirilor din viată, nimic din toate astea nu se învață. Suntem, incă de tineri, complet constituiți. Educația nu schimă nimic.

”Un interior este proiecția naturală a unui suflet și Balzac avea dreptate când acorda atâta importanță hainei.”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu