duminică, 20 ianuarie 2019

Castelul Octavian Goga și ”secretele” sale (II)



Octavian Goga şi Veturia s-au căsătorit pe data de 15 ianuarie 1921. Ziua nu a fost aleasă întâmplător: era ziua de naştere a lui Mihai Eminescu. Octavian Goga devenise ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice în anul 1919. A fost o căsătorie cu scandal., realizată în urma unui troc: în schimbul Veturiei soțul acesteia a fost numit episcop la Roman. La nuntă mireasa a purtat rochia de la prima căsătorie. Soacra nu a acceptat-o niciodată pe  Veturia...
***
Veturia Goga s-a opus cumpărării castelului. Acesta fusese devastat în timpul luptelor din 1919, dintre Armata Regală Română și Armata Sovietică Maghiară, care invadase Transilvania din ordinul conducătorului comunist al Republicii Ungare a Sfaturilor, Bela Kun.
Totuși Goga a cumpărat domeniul , a inițiat o serie de acțiuni de restaurare și refacere a lui, în perioada 1921-1926.Castelul va fi etajat, extins și restructurat într-un stil brâncovenesc, cu verande mari, orientate spre râul Criș. Sunt reparate, totodată, Casa Ady Endre și Casa Albă și anexele existente.


Casa de pe stâncă (pvilion de vânătoare)

Castelul era reşedinţa soţilor Goga. În incinta domeniului se mai afla o casă, cea în care locuise Ady Endre, în care Veturia Goga a amenajat odăile argaţilor. În castel, Veturia Goga dădea adevărate concerte private la pianul vegheat de o imensă tapiţerie de vânătoare, dăruită de către şahinşahul Iranului.

*** Salonul de muzică și tapiseria lyoneză

 ***Biroul poetului

 În perioada în care a fost premier, Goga a fost poreclit "Micul Füh­rer", din cauza admirației sale faţă de Adolf Hitler. Veturia Goga, care l-a cunoscut pe Adolf Hitler la festivalurile wagneriene de la Bayreuth şi care l-a vrăjit pe dictatorul nazist, a fost poreclită "Privighetoarea lui Hitler". De altfel, Veturia Goga era singurul translator român acceptat de Hitler în discuțiile pe care acesta le avea cu mareșalul Ion Antonescu. Veturia Goga era prietenă cu Maria Antonescu, soția mareșalului, afirmă ultimul nepot al poetului, profesorul Mircea Goga de la Universitatea Sorbona din Paris, care mai crede că Veturia ar fi  fost agent secret al Reichului.

***Biblioteca poetului( reconstituire)

După stabilirea la Ciucea, Octavian și Veturia Goga au decis ca mormântul lor să fie pe domeniul de aici. Același lucru îl nota și Goga în testamentul său din 1936.
Pe 7 mai 1938 Goga va deceda în urma unui atac cerebral. Corpul său este dus la București și expus în aula Ateneului, iar apoi îngropat în cimitirul Bellu, pentru ca după 2 luni mai târziu să fie adus la Ciucea, conform dorinței poetului, și pus în mormântul a cărui cruce este realizată de Milița Petrașcu, unde va rămâne până în 1958.
 În 1958, după finalizarea mausoleului iubirii corpul poetului a fost mutat din mormântul temporar în care se afla, în sarcofagul mausoleului.

*** Mausoleul iubirii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu