duminică, 25 octombrie 2015

Caricaturi

Caricatura este un gen aparte al artelor vizuale, de obicei un desen, deși poate fi executată și în alte tehnici.
O caricatură este un portrait pictat, desenat, sculptat, o reprezentare grotescă obținută prin exagerarea și deformarea trăsăturilor caracteristice ale chipului sau corpului unei persoane, evident cu o intenție satirică.

Caricatura unui politician din Pompeii

Începuturile sale se plasează probabil în antichitatea veche, fiind atestată de desenele pe papirus sau de parodiile scenelor mitologice de pe vasele grecești.
Prima datare, pe care o cunoaștem, a unei astfel de notații ironice datează cu circa 7.000 de ani în urmă, pe un papirus egiptean. Imaginea reprezintă o orchestră zoologică, cu un leu ce cântă la liră, un măgar la harpă, o maimuță la un fluier și un crocodil la un flaut. Acest veritabil cvartet cameral, poate desigur interpreta o piesă compusă de un bou.

***
Caricatura ironizează în forme directe, simbolice sau metaforice, cu text ori fără cuvinte, aspecte și mentalități sociale, persoane de notorietate sau indivizi oarecare. Incepând cu secolul al XIX-a a fost utilizată în presă.

Caricatura lui Darwin

Victor Hugo (caricatură de H.Daumier In ”Le Charivari”, 20 iulie 1849)
În general se face o distincție clară între caricatură și ilustrație editorială dar, adesea o ilustrație la text poate avea aceeași încărcătură satirică ca și o caricatură de sine stătătoare.
Alături de caricatura - portret politic, care utilizează în mod exagerat deformarea fizică ca metafora unei idei și  caricatura”portrait d'artiste”, care se limitează la o subliniere atenuată a unor trăsături, există și caricatura de situație în care evenimente reale sau imaginare prezintă sub o formă satirică moravuri și comportamente ale unor grupuri umane ( politicieni, medici, actori , etc.)

 Mică galerie de celebrități:

                       Charles de Gaulle

             Fidel Castro
                                 Elvis Presley
George Bush











                    Papa Francisc

Barack Obama


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu