sâmbătă, 29 iunie 2013

Despre lene

Lenea prelungește viața

Doi cercetători germani, dr. Peter Axt si fiica sa, dr. Michaela Axt-Gadermann, au publicat o carte ("Bucuria Lenii: Cum s-o lași mai moale și să trăiești mai mult") în care explica pe larg faptul ca toți oamenii posedă o cantitate limitată de "energie vitală" și că viteza cu care este consumată determină precis speranța de viață a fiecărei persoane. Cei doi mai spun ca activitățile care sunt mari consumatoare de energie, precum "trasul de fiare" într-o sală de forță, accelerează îmbătrânirea și fac organismul mai susceptibil la îmbolnăvire. "Un stil de viata mai relaxat este important pentru sănătate. Dacă ai o viata stresantă și faci exerciții fizice în exces, organismul produce hormoni care determină instalarea hipertensiunii", afirma Axt-Gadermann. Ea a adăugat ca una dintre diferențele- cheie între oamenii mai leneși și cei hiperactivi este ca organismele mai active produc mai mulți "radicali liberi"-molecule instabile de oxigen despre care se crede că ar accelera îmbătrânirea. Mai mult, "lenea este, de asemenea, importantă pentru un sistem imunitar sănătos pentru că celulele specializate în apărarea organismului sunt mai puternice în condiții de relaxare decât în situații de stres”. Iar in timpul relaxării și metabolismul este mai lent, producându-se mai puțini radicali liberi. Atât Axt-Gadermann, 34 de ani, cât și tatăl său, în vârstă de 65 de ani, au fost alergători de cursă lungă, ceea ce le permite să susțină că vorbesc în cunoștință de cauză. Totodată, ei afirmă că râsul este o alternativă mai sănătoasa decât alergarea sau exercițiile fizice. În carte, cei doi cercetători mai spun că lenea este foarte bună și pentru creier. Asta pentru că exercițiile fizice sau stresul duc la producerea unui excedent de cortisol, un hormon care vatămă neuronii și provoacă pierderi de memorie și senilitate prematură.

***
Vă doresc o zi relaxa(n)tă! Și pline de zâmbete!

4 comentarii:

  1. evident ca zambesc,dar sti asta chiar asa este ,nu te consumi,n obosesti,nu trebuie sa gandesti...dar ce esti atunci?unul dintre catelusi?frumos material,merci.

    RăspundețiȘtergere
  2. Munca in exces dezumanizeaza si de aceea e imperativ sa vedem munca cel mult ca pe un rau necesar, ce trebuie evitat sau scurtat ori de cate ori avem ocazia, daca vrem sa ne pastram integritatea fizica si sanatatea mintala......Emil Cioran

    Asa ca mai bine ....leneviti!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt de acord cu Iola...De ce să nu lași pe mâine ce poți face azi?

    RăspundețiȘtergere