sâmbătă, 1 decembrie 2018

1 decembrie -Ziua națională

Și astăzi Centenarul Marii Uniri
Omagiu
La mulți ani, România!

 La intrarea în Piaţa Palatului, 1 Decembrie 1918. În dreapta Regelui Ferdinand – generalul H.M.Berthelot



Generalul H.M. Berthelot în urmă cu 100 de ani: 
"Sângele eroilor căzuți în luptele Marelui Război să fie pentru tine, o, frumoasă Românie, sămânța de noi virtuți, în așa fel încât copiii tăi să fie mereu demni de părinții lor și gata să-ți apere pământul sacru, atât de des invadat, dar în cele din urmă întregit prin efortul ultimelor generații".

Suveranii făuritori ai Marii uniri:

                          Regele Ferdinand I ( Întregitorul) (n.1866- d.1927)


                         Regina Maria (n.1875-d.1938)

Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate.(...) Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.” 

Cetatea fortificată de la Alba Iulia



       Cetatea fortificată de la Alba Iulia este cea mai mare Cetate din România, care stă în picioare de mai bine de 300 de ani. Cetatea este locul în care vă puteți întoarce în timp, de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificații, din tot atâtea epoci diferite. Altfel spus, fiecare cetate ridicată aici a înglobat-o pe cea veche: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.
Ultima a fost ridicată la Alba Iulia la începutul secolului al XVIII-lea. Primul proiect al fortificației a fost realizat de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, care a condus și prima fază a lucrărilor. Arhitectul a murit de ciumă și își doarme somnul de veci în Catedrala Romano Catolică din Alba Iulia.

Catedrala Încoronării din Alba Iulia



Catedrala Încoronării din Alba Iulia(sau Catedrala Reîntregirii Neamului)cu hramul Sfânta Treime, a fost construită cu sprijinul Casei Regale a României, după planurile arhitectului Victor Ștefănescu.
Construcţia ei a durat mai puțin de un an. Piatra de temelie a fost pusă la 28 martie 1921, în a doua zi de Paşti. Aici a avut loc Încoronarea Regilor Ferdinand şi Maria (în anul 1922) .

Te Deum oficiat în fața pridvorului Catedralei Încoronării în dimineața zilei de 1 Decembrie 2018. 


”Slujba a onorat sacrificiul strămoșilor noștri din Primul Război Mondial, a omagiat înfăptuirea Marii Uniri și a ridicat rugi pentru ca idealurile și valorile care au însuflețit pe înaintași să rămână veșnice.”(Casa Regală)

Eroi  de război prezenți LaAlba Iulia în 1918






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu