duminică, 29 septembrie 2013

Despre lupta interioară - Mesaj înțelept


Într-o seară, un bătrân indian îi explica nepotului său ce lupta teribilă se dă în interiorul fiecărei persoane. Și îi spunea așa :
Există în fiecare dintre noi doi lupi:
Lupul Răului. El este furia, gelozia, invidia, tristețea, regretele, aroganța, cupiditatea, vinovăția, inferioritatea, minciuna, orgoliul, superioritatea si egocentrismul...
Lupul Binelui. El este bucuria, pacea, iubirea, speranța, liniștea, modestia, bunătatea, bunăvoința, generozitatea, adevărul și compasiunea.
După o clipa de gândire, nepoțelul îl întreabă : ''Bunicule... și care lup câstigă?''
La care bătrânul îi răspunse simplu :
'Cel pe care îl hrănești'!


sâmbătă, 21 septembrie 2013

O anecdotă despre... perseverență


De 60 de ani un bătrân mergea zilnic la Zidul Plângerii din Ierusalim. Despre acest bătrân aude și o reporteră de la CNN și se hotărăște sa-i ia un interviu. Ajunge ea la Zid și află care este bătrânul. După 45 de minute bătrânul își termina rugăciunea și reportera îl abordează pentru a-i lua interviul.
- Scuzați-mă, eu sunt reporteră la CNN și mă numesc Rebecca Smith. Dvs. cum vă numiți ?
- Moritz Fishbein. -
De când veniți la Zidul Plângerii ?
- Aproximativ de 60 de ani.
- De 60 de ani ! Și pentru ce vă rugați ? - Ma rog ca evreii, creștinii și musulmanii sa trăiască în pace. Mă rog să nu mai fie războaie și să dispară ura dintre oameni. Ma rog sa nu mai fie foamete nicăieri în lume.
- Și ce simțiți după 60 de ani ?
- Parcă aș vorbi la pereți....


Morala? Nu știu dacă istorioara are o morală...

vineri, 20 septembrie 2013

O mică fabulă

 O mică fabulă din antichitate: ”Despre viciile omenesți”
Fabula era la modă în lumea greco-romană. În secolul IV, poetul roman Avianus ne lasă patruzeci de fabule, din care majoritatea sunt adaptări din Fedru, dar multe nu sunt atestate în nici o altă parte și sunt foarte bine construite.
Gaius Lullius Fedru a fost cel dintâi scriitor care a transpus în latină, în metru iambic, fabulele lui Esop.

                                        
                                   Câte-o desagă Jupiter de sus
                                   Pe umăr fiecăruia ne-a pus -
                                   În față-s ale altora păcate,
                                   Iar ale noastre- n traista cea din spate:
                                   Nu le zărim, deși e grea să crape...
                                   Dar, de-ale lor, nu-i unul să ne scape!

***
Sigur! Ca și în proverbul: ”Vede paiul din ochiul altuia și nu bârna din ochiul său”.

joi, 19 septembrie 2013

Vrăjitoarele din ...” MOZAIC”

Cele mai frumoase, cele mai misterioase, cele mai alintate...
Fac vrăji de dragoste și vă descântă de plictis...






duminică, 15 septembrie 2013

A început școala !

 Profesorul la începutul și la sfârșitul anului școlar


***
Mergem la școală !



***
Mă gândesc că și anul  acesta va fi foarte greu la ”bac ”...Va trebui să pun serios mâna pe carte !


miercuri, 11 septembrie 2013

Circul mic din... ”MOZAIC”

 Un clown,

Un papagal  sportiv
 Un magician,

 
 doi acrobați,

și doi contorsioniști:




***
Ha! Ha! Ha! I-ați văzut???

Sursa fotografiilor :  Facebook

duminică, 8 septembrie 2013

De vorbă cu ...Socrate ( II )


Cu o altă ocazie, Platon l-a întrebat pe Socrate ce este fericirea.
De această dată, Socrate l-a îndrumat: Du-te pe malul râului şi culege cea mai frumoasă floare pe care o vei găsi, dar ţine seama că nu poţi să alegi decât o singură dată. Platon a făcut aşa cum i s-a cerut şi, la întoarcere, a povestit: Am văzut această floare lângă râu, am cules-o şi m-am gândit că este cea mai frumoasă dintre suratele ei. Deşi am zărit şi alte flori minunate, continui să cred că aceasta este fără egal.
Socrate i-a zis: ”Aceasta este fericirea”.

***
Cu un alt prilej, Platon şi-a întrebat învăţătorul ce este viaţa.
Socrate i-a cerut să facă un nou drum în pădure şi să aducă de acolo cea mai frumoasă floare care îi va ieşi în cale. Platon a plecat de îndată, gata să îşi ducă la îndeplinire sarcina.
Au trecut trei zile, dar el nu şi-a mai făcut apariţia.
Socrate a mers şi el în pădure, să îşi caute ucenicul. În cele din urmă, l-a descoperit în mijlocul unei poiene. Socrate l-a întrebat dacă a descoperit preafrumoasa floare, iar Platon i-a arătat-o, răsărind din pământ chiar lângă el. Învăţătorul l-a întrebat de ce nu adusese floarea la casa sa, iar Platon i-a spus: Dacă făceam asta, s-ar fi veştejit curând. Chiar dacă nu o rup, ea va muri, mai devreme sau mai târziu. Aşa că am stat în preajma ei atunci când a înflorit, iar atunci când se va ofili voi căuta o alta, la fel de frumoasă. De fapt, acesta este a doua floare pe care am descoperit-o.
Socrate i-a spus: ”Ei bine, se pare că ştii deja adevărul despre viaţă”.


Concluziile cuiva (?). Puteți să fiți sau nu de acord.

* Dragostea nu înseamnă perfecţiune;
* Căsătoria nu trebuie să fie o alegere perfectă, ci să devină una;
* Fericirea este o stare de spirit autocâştigată de alegerea făcută;
* Viaţa este bucuria de a căuta frumusețea și de a o proteja.

De vorbă cu... Socrate ( I )


Într-o zi, Platon l-a întrebat pe Socrate ce este dragostea.Socrate i-a răspuns: ”Du-te pe câmpul din apropiere şi adu-mi cel mai frumos spic de grâu pe care îl vei găsi, dar ţine cont că nu ai voie să faci decât o singură încercare. Platon l-a ascultat fără să crâcnească, şi s-a întors după o vreme fără a aduce nimic cu el.
Socrate l-a întrebat ce se întâmplase, iar Platon l-a lămurit: ”Atunci când am intrat în lanuri am zărit un spic înalt şi frumos, dar m-am gândit că poate voi găsi un altul şi mai maiestos, aşa că am mers mai departe. Am căutat în zadar după aceea, căci nu am aflat nici un alt spic asemenea celui dintâi, aşa că nu ţi-am mai adus vreunul.”
Socrate i-a spus: Aceasta este dragostea.


       Într-o altă zi, Platon l-a întrebat pe Socrate ce este căsătoria.
Socrate i-a zis: ”Mergi până la pădure şi taie-mi cel mai mândru şi mai chipeş brad, dar adu-ţi aminte că nu ai voie să faci decât un singur drum pentru asta.”
 Platon a făcut întocmai şi a revenit după un timp cu un brad nu tocmai înalt şi nu foarte frumos, dar îndeajuns de arătos.
Socrate l-a întrebat de ce a ales tocmai acel pom, iar Platon i-a răspuns:     
”Am văzut nişte brazi foarte falnici în drumul meu prin pădure, dar mi-am amintit ce s-a întâmplat ultima dată, cu spicul de grâu, aşa că l-am ales pe acesta. Mi-a fost teamă că dacă nu îl iau cu mine mă voi întoarce din nou cu mâinile goale, deşi nu a fost chiar cel mai frumos brad pe care l-am zărit.”
Socrate i-a spus: Aceasta este căsătoria.

 *** Fără comentarii...

joi, 5 septembrie 2013

O istorioară cu Socrate

Socrate 
 Filosof grec din sec.al V-lea î.Hr. Este considerat unul dintre creatorii filosofiei morale și politice. Nu a lăsat nimic scris dar ideile sale au fost transmise prin mărturii indirecte. Discipolii săi Platon și Xenophon au menținut amintirea maestrului .Mergea pe străzile Athenei îmbrăcat simplu, desculț, mereu înconjurat de un grup de admiratori care admirau modul său de viață.A fost condamnat la moarte și i s-a impus să bea cucută.Moartea sa a inspirat pictorului francez Jean-Louis David tabloul întitulat ”Moartea lui Socrate.(1787)

Testul triplului filtru
În Grecia Antica, Socrate era renumit pentru respectul cu care își trata prietenii. Într-o zi o cunoștință l-a întâlnit pe marele filosof și l-a întrebat:
"Știi ce-am auzit despre prietenul tău?"
"Stai puțin", a replicat Socrate."Înainte de a-mi spune ceva aș dori sa facem un test. Se numește testul Filtrului Triplu.
"Filtrul Triplu?"
"Exact", a continuat Socrate. "Înainte de a vorbi cu tine despre prietenul meu, ar fi o idee buna sa stam un pic și să filtrăm ceea ce vei spune. Acesta este motivul pentru care îl numesc testul Triplului Filtru. Primul filtru este Adevărul. Ești absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevărat?"
"Nu", spuse omul. "De fapt doar am auzit despre asta si......"
"In regula", a spus Socrate."Deci nu știi dacă este adevărat sau nu. Acum hai să încercăm și al doilea filtru, filtrul Bunătății. Ceea ce vrei sa-mi spui despre prietenul meu este ceva bun?"
"Nu, din contra........."
"Deci," a continuat Socrate, vrei să-mi spui ceva rău despre el dar nu ești sigur ca este adevărat. Totuși poți să treci testul, deoarece mai este un filtru: filtrul Utilității.Ceea ce vrei sa-mi spui despre prietenul meu îmi va fi de folos?"
"Nu, nu chiar."
"Bine", a concluzionat Socrate.Dacă ceea ce vrei saămi spui  nu este nici adevărat, nici bun, nici chiar folositor, de ce mai trebuie să-mi spui ceva?"
Și astfel SOCRATE n-a aflat niciodată ca acel prieten era AMANTUL soției sale.

***

Conntraspionajul




Suntem la pândă! Noi suntem și mai buni !
Nu ne scapă nimic !








SSSTTT! Lucrez sub acoperire ...

          



luni, 2 septembrie 2013

Allah și cămila


Profetul Mahomed predica într-o zi într-un sat. Din puhoiul de oameni, unul era doar ochi, urechi și cucernicie și se ruga mai cu foc decât toți ceilalți. Seara se duc toți pe la casele lor și cucernicul la fel, numai că el se întoarce repede  strigând disperat:
“O, stăpânul meu! Dimineața am venit călare pe cămila mea pentru a te asculta pe tine, profetul lui Dumnezeu. Acum cămila mea a dispărut. Nu se vede nicio cămila, până în depărtare. Ți-am fost supus, am acordat atenție fiecărui cuvânt al tău și m-am încrezut în puterea lui Allah. Acum, o, doamne, cămila mea a dispărut. Este asta dreptatea divină? Aceasta este recompensa pentru credința mea? Acestea sunt mulțumirile pentru rugăciunile mele?”Și se tot văicărea în acest fel. Profetul Mahomed îi răspunde, cu un aer zen și netulburat: “Crede în Allah și leagă-ți bine cămila”.


Tâlcul poveștii nu este greu de aflat : nu trebuie să-ți pierzi credința pentru un fapt de care ești responsabil...
 Imi place povestea...